Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπέν μαρί. Προσθέτουμε στην σοκολάτα το βούτυρο, την βανίλια, το ξύσμα, το ρούμι και τα ανακατεύουμε καλά όλα. Αδειάζουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ξανά. Κόβουμε τον χαλβά σε κομμάτια, τον ρίχνουμε στο μίγμα με την σοκολάτα και ανακατεύουμε προσεκτικά. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα ταψί με μεμβράνη και το κλίνουμε καλά. Τον βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Έπειτα τον βγάζουμε και τον ξεφορμάρουμε.