Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το λάδι, το χυμό πορτοκλιού, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα καρύδια, το σιμιγδάλι, το γαρύφαλλο, το ξύσμα, την κανέλα, το μπέϊκιν πάουντερ και την σόδα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και τα ζυμώνουμε όλα μαζί πολύ καλά. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 45 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη και το μέλι για 5 λεπτά.
Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο.
Εάν τα θέλουμε μαλακά θα πρέπει να είναι ζεστά τα μελομακάρονα και χλιαρό το σιρόπι όταν τα σιροπιάσουμε.
Εάν τα θέλουμε λίγο πιο σκληρά το σιρόπι μας θα πρέπει να έχει κρυώσει πριν τα σιροπιάσουμε.