home αρχική blog επικοινωνία english
Blog συνταγών, ομορφιάς και οικιακών  
  Συνταγές   Ομορφιά   Οικιακά  
   
Ένα γιορτινό, οικονομικό τραπέζι με έμπνευση και φαντασία
7 Δεκεμβρίου 2013  
0 σχόλια
 

                                           



Φτιάξτε ένα εντυπωσιακό και πεντανόστιμο γιορτινό τραπέζι για το οποίο θα μιλάνε όλοι οι καλεσμένοι σας!


Βρισκόμαστε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να βρούμε εύκολες, γρήγορες και οικονομικές λύσεις για να οργανώνουμε το γιορτινό τραπέζι στο σπίτι μας για συγγενείς και φίλους. Ακόμα και με την οικονομική κρίση να στέκετε σαν βαριά σκιά πάνω από τα Ελληνικά νοικοκυριά, μπορούμε να κάνουμε ένα γιορτινό τραπέζι που να μην υστερεί σε τίποτα! Κι όμως, μπορούμε να μεγαλουργήσουμε χωρίς να αδειάσει εντελώς το πορτοφόλι μας. Τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε ξανά κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα και να νιώσουμε το πνεύμα της αγάπης, της ευφροσύνης και της προσφοράς. Μπορούμε με απλά υλικά να ετοιμάσουμε ένα εντυπωσιακό τραπέζι με νόστιμα πιάτα, που δεν θα τους λείπει τίποτα!

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι ποσότητα φαγητού θα χρειαστούμε, έτσι ώστε να μην λείψει τίποτα από το γιορτινό μας τραπέζι, αλλά και να μην φορτώσουμε το καλάθι μας με μεγάλες ποσότητες που δεν χρειάζονται. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε πόσους καλεσμένους θα έχουμε, τι ποσότητες θα χρειαστούμε και το δεύτερο είναι να δούμε τι ποσό μπορούμε να διαθέσουμε. Ανάλογα με το ποσό θα προχωρήσουμε και στην επιλογή των φαγητών για το γιορτινό μας τραπέζι. Μπορείτε να παρακάμψτε την γαλοπούλα και να την αντικαταστήσετε με ένα κοτόπουλο που είναι και πιο οικονομικό αλλά πιο νόστιμο, το οποίο μπορείτε αρχικά να βράσετε και να φτιάξετε μια νόστιμη κοτόσουπα με ρύζι ή τραχανά ή να την κάνετε βελουτέ με πατάτα και κρουτόν. Έπειτα μπορείτε να γεμίσετε το κοτόπουλο με τα κλασικά μείγματα γέμισης, όπως τα κάστανα, τα συκωτάκια πουλιών, σταφίδες και ξερά δαμάσκηνα, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε ένα καλό υλικό για να πάρετε ότι μπορεί να σας δώσει. Επίσης μπορείτε να πάρετε ένα καλό κομμάτι χοιρινό κρέας το ποίο είναι γιορτινό αλλά και οικονομικό, (με εξαίρεση το ψαρονέφρι) και να το μαγειρέψετε στην κατσαρόλα με πράσα ή ως ρολό στον φούρνο. Προτιμήστε το γιορτινό σας τραπέζι να είναι ένα κανονικό τραπέζι με την σούπα, ένα ορεκτικό, το κυρίως γεύμα, την σαλάτα και το επιδόρπιο, αποφεύγοντας να φτιάξετε μπουφέ γιατί θα πρέπει να ετοιμάσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού για να ανταπεξέλθετε. Πριν ξεκινήσετε, δείτε πρώτα τι υλικά έχετε ήδη στο ντουλάπι και στο ψυγείο του σπιτιού σας και έπειτα επιλέξτε συνταγές που δεν έχουν πολλά και περίεργα υλικά, επιλέγοντας λαχανικά και φρούτα της εποχής που είναι πιο υγιεινά και οικονομικά. Όσο για το κρασί, μπορείτε να αγοράσετε ένα οικονομικό κρασί να το αδειάσετε σε μια γυάλινη κανάτα, να κόψετε μέσα διάφορα φρούτα και να την γεμίσετε με λίγη σόδα ή sprite και το Χριστουγεννιάτικο παντς σας θα είναι έτοιμο. Μόλις επιλέξετε τις συνταγές που θέλετε να φτιάξετε κάνετε μια ακριβής λίστα με τα πράγματα και τις ποσότητες που θα χρειαστείτε. Έπειτα πάρτε την λίστα σας και επιλέξτε τι θα αγοράσετε και από πού, κάντε μια βόλτα από το σουπερ μάρκετ και την λαϊκή σας, όπου είναι πιθανότερο να βρείτε πολύ πιο φτηνά λαχανικά της αρεσκείας σας. Ακολουθείστε πιστά τη λίστα που ετοιμάσατε καθώς και τις ποσότητες που έχετε σημειώσει, για να μην παρασυρθείτε και αγοράσετε περισσότερα πράγματα που ίσως δεν χρειάζεστε πραγματικά. 

Η διακόσμηση των πιάτων θα κάνει το γεύμα σας όσο ταπεινό κι αν σας μοιάζει αρχικά να φανεί πιο γιορτινό. Εάν του δώσετε έμφαση στην εμφάνιση του θα κερδίσετε τις εντυπώσεις και θα δώσετε μια γιορτινή εικόνα στο τραπέζι σας. Ακόμα και το πιο απλό πιάτο μπορεί με λίγη φαντασία να γίνει πιο ελκυστικό, όπως π.χ. μια βελουτέ σούπα με την προσθήκη μιας κουταλιάς σούπας γιαούρτι ή λίγα κρουτόν στο κέντρο του πιάτου. Στο πιάτο του κυρίως γεύματος μπορεί να προστεθεί λίγος φρέσκος μαϊντανός ή λίγα σπόρια ροδιού από επάνω. Στα γλυκά λίγο πασπάλισμα με άχνη είναι αρκετή για να δώσει μια γιορτινή νότα στο τραπέζι σας. Τέλος, η διακόσμηση του τραπεζιού σας, θα συντελέσει αισθητικά στα πιάτα και στην γιορτινή ατμόσφαιρα. Αφήστε την φαντασία σας να δημιουργήσει και χρησιμοποιήστε τα αντικείμενα που ήδη υπάρχουν σπίτι σας. Στολίστε το τραπέζι σας με διάφορα κεριά που ίσως έχετε ήδη, Χριστουγεννιάτικες μπάλες από τον στολισμό του σπιτιού σας, κουκουνάρια ή βάλτε στο κέντρο του τραπεζιού ένα Χριστουγεννιάτικο στεφάνι τοποθετώντας γύρω του κεριά. Εάν έχετε κήπο κόψτε λίγα λουλούδια και βάλτε τα σε ένα όμορφο βάζο στην μέση του τραπεζιού. Μπορείτε πάλι, να βάλετε σε ένα όμορφο γυάλινο μπολ γκι ή κουκουνάρια με χρυσόσκονη (από τα στολίδια σας ή ακόμη και από την σχολική χαρτοκοπτική των παιδιών σας) και να στολίσετε το τραπέζι σας ακόμη και με ρόδια, ολόκληρα καρύδια ή αμύγδαλα (με το κέλυφος τους). Τέλος, αντί να αγοράσετε χαρτοπετσέτες με Χριστουγεννιάτικες εικόνες, διπλώστε σε σχήμα π.χ. "ακορντεόν" τις απλές χαρτοπετσέτες που έχετε ήδη σπίτι, τοποθετώντας τες πάνω ή δίπλα στα άδεια πιάτα των καλεσμένων σας πριν το σερβίρισμα. Για να αναδείξετε τον στολισμό του τραπεζιού σας, αποφύγετε να το "βαρύνετε" με τραπεζομάντηλα με τον Αϊ Βασίλη, και επιλέξτε ότι ποιο απλό, όπως ένα λευκό τραπεζομάντηλο, όπως κάνουν άλλωστε και τα ακριβά εστιατόρια. Με έναν έξυπνο προγραμματισμό, έναν όμορφο στολισμό του τραπεζιού και λίγη φαντασία και θα φτιάξετε ένα εντυπωσιακό και πεντανόστιμο γιορτινό τραπέζι για το οποίο θα μιλάνε όλοι οι καλεσμένοι σας! Ίσως αναρωτηθείτε γιατί παρασυρόσασταν σε περιττές αγορές ως τώρα!  


Οικονομική πρόταση για το γιορτινό Χριστουγεννιάτικο μενού σας

  • Σούπα βελουτέ με πατάτες, καρότα και κρουτόν

  • Εύκολη και αγαπητή σε μικρούς-μεγάλους, μακαρονόπιτα

  • Γιορτινή τονοσαλάτα, παταοσαλάτα ή σαλάτα του σεφ

  • Κοτόπουλο γεμιστό με σταφίδες και κουκουνάρι

  • Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, μηλόπιτα ή ρολό με πραλίνα φουντουκιού




 
   
Bookmark and Share
 
 
 
  Σχόλια   (0)  
 
  Αξιολόγηση  
0,0 (40)
 
  συνδεθείτε εδώ για να σχολιάσετε
 
 
Αρχείο
 
   
 
SOCIAL NETWORKING
 
   
 
 
 
Συνταγές Ομορφιά Οικιακά
 
     
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future   Προώθηση Ιστοσελίδων Seo Future