home αρχική blog επικοινωνία english
Blog συνταγών, ομορφιάς και οικιακών  
  Συνταγές   Ομορφιά   Οικιακά  
   
Ιπποφαές, το αρχαίο φυτό - δυναμίτης
8 Ιουλίου 2013  
0 σχόλια
 

                                                       

 

Συγκαταλέγεται στις λεγόμενες υπερτροφές. Είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά και υπάρχουν αναφορές για τις εξαιρετικές ιδιότητες του σε κείμενα του Διοσκουρίδη, πατέρα της φαρμακολογίας  και του Θεοφράστου, μαθητή του Αριστοτέλη. Το όνομα του σημαίνει φωτεινό-λαμπερό άλογο (ίππος: άλογο, φαός: λάμψη, φως). Λέγεται ότι πήρε την ονομασία του από τον στρατό του Μέγα  Αλέξανδρου, όταν παρατηρήσαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Αναφορές υπάρχουν και για την χρήση του στα στρατεύματα του Τζένγκις Χαν, όπου σύμφωνα με τον θρύλο έπιναν τον χυμό του καρπού για γρήγορη επούλωση των πληγών τους. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική του Θιβέτ και της Μογγολίας για πάνω από 1.000 χρόνια.

Στον σύγχρονο κόσμο, καλλιεργείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης: όπως στην Ρωσία και στην Ασία: στην Κίνα κυρίως και Ινδία. Κατατάσσεται από τους Ρώσσους και Κινέζους επιστήμονες στα δέκα πιο ισχυρά θεραπευτικά φυτά στον κόσμο. Στην Κίνα οι αθλητές πίνουν τον τονωτικό χυμό του πριν αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς αγώνες. Είναι ένα εξαρετικά ανθεκτικό φυτό, το οποίο προσβάλλεται από ελάχιστες ασθένειες και προσαρμόζεται καλά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες αλλά και άγονα εδάφη. Μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες  από -40 μέχρι έως και +40 βαθμούς Κελσίου.

Τα τελευταία χρόνια "δοκιμάζεται" και επί Ελληνικού εδάφους, από μεμονωμένους παραγωγούς σε διάφορες περιοχές της χώρας μας : στην Κοζάνη, την Πέλλα, την Κρήτη, τη Φθιώτιδα και στην Εύβοια. Η καλλιέργεια του θεωρείται εξαιρετικά επικερδής καθώς το κοστολόγιο του είναι υψηλό και επειδή όλα τα μέρη του φυτού είναι αξιοποιήσιμα (φύλλα, καρπός, κοκούτσι). Οι καρποί του μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, έχουν πορτοκαλο-κίτρινο χρώμα και η γεύση τους είναι υπόξινη. Είναι αρκετά θρεπτικοί με ένα ξεχωριστό άρωμα που θυμίζει ανανά. Ωστόσο, δεν συνηθίζονται να καταναλώνονται νωποί, καθώς είναι όξινοι και ελαιώδεις. Για αυτό τον λόγο συνηθίζεται η παρασκευή μαρμελάδων, χυμών, συντηρητικών, κομποστών και αφεψημάτων. Κύριο παράγωγο του ιπποφαούς είναι το έλαιο του, που παράγεται από τους καρπούς του με τη μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή πρόσθετα. Αποτελεί το πολυτιμότερο προϊόν από φαρμακευτική άποψη. Το έλαιο του χρησιμοποιήται και στα καλλυντικά. Το ιπποφαές μπορεί να το βρούμε επίσης στα καταστήματα υγιεινής διατροφής αποξηραμένο ή σε μορφή συμπυκνωμένου χυμού, αλλά και σε κάψουλες ως συμπλήρωμα διατροφής σε φαρμακεία. Μπορεί, επίσης, να το βρει κανείς στα καταστήματα υγιεινής διατροφής και φαρμακεία στην

Το θαυματουργό αυτό φυτό χαρίζει σύμφωνα με τους επιστήμονες, τόνωση, ευεξία , ενέργεια στον οργανισμού μας και βοηθάει πάρα πολύ στην γρήγορη ανάρρωση, επούλωση πληγών καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.

Συστατικά:

Περιέχει πλήθος ευεγερτικών ουσιών, όπως 15 φορές περισσότερο ποσοστό βιταμίνης C από τα πορτοκάλια και βιταμίνη Ε (δ-άλφα-tocopherol) σε ποσοστό 200% υψηλότερο από το έλαιο σίτου, 900% υψηλότερο από το έλαιο καλαμποκιού και 3500% υψηλότερο από το έλαιο σόγιας. Το δ-α-tocopherol είναι η πιο ισχυρή γνωστή μορφή βιταμινών Ε. Επίσης ένα πλήθος βιταμινών : βιταμίνες A, B (όλες τις Β ), D και K, καθώς και πολλά μεταλλικά στοιχεία (μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό, ψευδάργυρο και σελήνιο). Επίσης  περιέχει τις ουσίες β-σιτοστερόλης και φλαβονοειδή, όπου η β-σιτοστερόλη έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και η φλαβονοειδή ουσία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχει περισσότερα από 15 υπέραντιοξειδωτικά και κατά 32% πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, αμινοξέα, μέταλλα, ενώ το ενενήντα τοις εκατό των συνολικών λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το έλαιο του περιέχει ωμέγα-3, (28-30%) ωμέγα-6, (36-40%) ωμέγα-9 και ωμέγα-7. Αυτό καθιστά το  έλαιο του ιπποφαές ως καλύτερη ενιαία πηγή που είναι γνωστή στον άνθρωπο,για τη βιταμίνη Ε, την βιταμίνη C, τη βήτα-καροτίνη, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα ουσιαστικά αμινοξέα και φλαβονοειδή.

Οφέλη:

Είναι ένα ισχυρό τονωτικό που δίνει ενέργεια στον οργανισμό μας. Σύμφωνα με μικρής κλίμακας μελέτες, τα συστατικά του ιπποφαές μπορεί να έχουν θρεπτική επίδραση έναντι του καρκίνου, των φλεγμονών ή και άλλων ασθενειών. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θωρακίζουν τον οργανισμό μας απέναντι στους ιούς. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό, προστατεύει το νευρικό σύστημα και μειώνει το άγχος. Βοηθά στην αντιμετώπιση παθήσεων στο συκώτι, της υπερπλασίας του προστάτη και στα γαστρεντερικά προβλήματα. Συμβάλλει στη καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα και από το σάκχαρό στο αίμα. Προστατεύει το αναπαραγωγικό μας σύστημα και ανακουφίζει από τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης. Προστατεύει τα αγγεία, μειώνει την κακή χοληστερίνη και τους κινδύνους καρδιαγγειακών προβλημάτων. Τονώνει και αποτοξινώνει τον οργανισμό, προκαλεί γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών και βοηθάει στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως στην ακμή, στα εγκαύματα και στην ψωρίαση. Η ουσία φλαβονοειδή που περιέχει το Ιπποφαούς, βοηθάει στην προστασία του μυελού των οστών από βλάβες που οφείλονται στην ακτινοβολία. Επίσης μπορεί να βοηθήσει τα κύτταρα του μυελού των οστών να αναπληρωθούν γρηγορότερα. Προστατεύει το ήπαρ από τις βλαβερές επιπτώσεις των τοξινών και των τοξικών ουσιών, όπως του αλκοόλ. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες που περιέχει, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ώστε να γίνεται πιο ανθεκτικό σε λοιμώξεις και μολύνσεις.

Τι προσφέρει στον οργανισμό μας:

* Χαρίζει ζωντάνια, δίνει ενέργεια, προσφέρει ευεξία και τόνωση

* Αποτοξίνωση του οργανισμού και ρύθμιση του μεταβολισμού

* Αναζωογόνηση και ανανέωση των κυττάρων

* Βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

* Βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα και ενισχύει το νευρικό σύστημα

* Βοηθάει στην αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη

* Επανόρθωση ιστών και κυττάρων

* Βοηθάει σε γαστρεντερικά προβλήματα και παθήσεων στο συκώτι

* Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου, από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και προστατεύει το αναπαραγωγικό σύστημα

* Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, γρήγορη επούλωση και αποκατάσταση της επιδερμίδας

 
   
Bookmark and Share
 
 
 
  Σχόλια   (0)  
 
  Αξιολόγηση  
0,0 (24)
 
  συνδεθείτε εδώ για να σχολιάσετε
 
 
Αρχείο
 
   
 
SOCIAL NETWORKING
 
   
 
 
 
Συνταγές Ομορφιά Οικιακά
 
     
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future   Προώθηση Ιστοσελίδων Seo Future