home αρχική blog επικοινωνία english
Blog συνταγών, ομορφιάς και οικιακών  
  Συνταγές   Ομορφιά   Οικιακά  
   
Αντιμετωπίστε το κρυολόγημα! Η φύση είναι ο καλύτερος σας σύμμαχος.
26 Φεβρουαρίου 2013  
0 σχόλια
 

                              

 

Φάρμακα υπάρχουν πολλά, υπάρχουν ωστόσο και πολλές τροφές που μπορούν να χαρακτηριστούν ως “προστάτες” της υγείας μας.

Υιοθετήστε σωστές διατροφικές συνήθεις και δράστε εγκαίρως προστατεύοντας τον οργανισμό σας ιδιαιτέρα τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Εντάξτε στην διατροφή σας τρόφιμα με βιταμίνες Α, D, Ε, Κ, ελαιόλαδο, πράσινο τσάι που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Καταναλώστε καθημερινά φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C και έτσι θα προσλαμβάνετε τις απαραίτητες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών που μειώνουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Καταναλώστε γιαούρτι ή κεφίρ που είναι πλούσια σε ασβέστιο και βοηθάν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Τα γαλακτοκομικά πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή από άτομα με υψηλή χοληστερίνη και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Έχετε υπόψιν σας ότι υπάρχουν και φυτικές εναλλακτικές πηγές ασβεστίου, όπως οι νιφάδες βρώμης.

Προτιμήστε το ελαιόλαδο από τα άλλα έλαια, το οποίο τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε, η οποία είναι γνωστή για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. 

Προτιμήστε τσάι αντί για καφέ, το οποίο έχει μεγάλη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών συστατικών και είναι ηπιότερο τονωτικό. Τα φλαβονοειδή που περιέχει το τσάι βοηθάνε επίσης τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το κρυολόγημα καλύτερα.

Τα θαλασσινά παρέχουν στον οργανισμό μας σελήνιο, για ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη με μέλι, το οποίο έχει αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες και είναι πλούσιο σε ένζυμα. Αυτό ισχύει εφόσον είναι καλής ποιότητας μέλι και όχι τυποποιημένο.

Εντάξτε την φυσική σας δραστηριότητα στο καθημερινό σας πρόγραμμα, αυξάνοντας καθημερινά με διάφορες ολιγόλεπτες ασκήσεις μέτριας έντασης. Αυτό ισχύει βέβαια μόνο όταν είστε υγιής! Εάν σας έχει ήδη προλάβει το κρυολόγημα, πρέπει να πείτε όχι στο γυμναστήριο αλλά και να αποφύγετε την άσκηση καθώς και κάθε είδους σωματική κόπωση. Ο οργανισμός σας πρέπει να εξοικονομήσει δυνάμεις ενάντια στον ιό. Σε μερικές περιπτώσεις  η γυμναστική μπορεί να κριθεί έως και επικίνδυνη και θα πρέπει να ζητηθεί συμβουλή γιατρού.

Ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε περισσότερο για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ανταπεξέλθει.

Ελέγξτε το άγχος σας, τον υπ'αριθμόν ένα εχθρό της υγείας μας. Οι στρεσογόνες καταστάσεις μειώνουν κατά πολύ την άμυνα του οργανισμού μας. Βρείτε τρόπους να χαλαρώνετε.

Η μείωση  κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά, εκτός ότι βοηθάει την διατήρηση της σιλουέτα σας, βελτιώνει την δραστηριότητα του ανοσοποιητικού.

Αποφύγετε τελείως την κατανάλωση αλκοόλ στην διάρκεια ενός κρυολογήματος, γιατί αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν επιτρέπει την απορρόφηση βιταμινών και  θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την άμυνα του οργανισμού μας.

 

  

Τροφές που ενισχύουν φυσικά την άμυνα του οργανισμού μας:

 

Οι ξηροί καρποί, εκτός από τα γνωστά πολλαπλά τους οφέλη, όπως ότι μειώνουν την κακή χοληστερίνη και προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό μας, περιέχουν επίσης ψευδάργυρο που ενδυναμώνει τον οργανισμό ενάντια σε ιώσεις και μαγνήσιο ενάντια στην κούραση.

Τα λαχανικά όπως για παράδειγμα το κρεμμύδι και η κόκκινη πιπεριά, ενισχύουν φυσικά την άμυνα του οργανισμού.

Το τσάι με μέλι και λεμόνι όχι μόνο ανακουφίζει αλλά πιστεύεται ότι έχει και αντιική δράση.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως λεμόνια, πορτοκάλια και ακτινίδια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο τραχανάς και οι σούπες με λαχανικά, μειώνουν την διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Ενυδάτωση. Άφθονα υγρά για την ρευστοποίηση και την αποβολή των εκκρίσεων  του λαιμού και της μύτης. Συμβάλλουν επίσης στην απομάκρυνση των τοξινών που παράγονται από τα νεκρά κύτταρα, τα οποία αυξάνονται καθώς ο οργανισμός μας καταπολεμά τους ιούς. Ροφήματα όπως το χαμομήλι, θα μαλακώσουν τον βλεννογόνο του λαιμού και της μύτης και θα διευκολύνουν την αποβολή των εκκρίσεων.

 

 

 
   
Bookmark and Share
 
 
 
  Σχόλια   (0)  
 
  Αξιολόγηση  
0,0 (22)
 
  συνδεθείτε εδώ για να σχολιάσετε
 
 
Αρχείο
 
   
 
SOCIAL NETWORKING
 
   
 
 
 
Συνταγές Ομορφιά Οικιακά
 
     
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future   Προώθηση Ιστοσελίδων Seo Future