home αρχική blog επικοινωνία english
Blog συνταγών, ομορφιάς και οικιακών  
  Συνταγές   Ομορφιά   Οικιακά  
   
Λιναρόσπορος
22 Μαρτίου 2013  
0 σχόλια
 

                                      

 

Ένας αρωματικός σπόρος και φάρμακο της φύσης.

 

Το λινάρι κατάγεται από την Ασία και είναι ένα από τα αρχαιότερα κλωστικά φυτά.

Είναι ετήσιο φυτό και οι ποικιλίες του είναι δύο: οι κλωστικές, όπου καλλιεργούνται για τις ίνες τους και οι ελαιο-δοτικές, που καλλιεργούνται για τα σπόρια τους, από τα οποία βγαίνει το λινέλαιο.

Ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα, χωρίς μεγάλες και έντονες βροχοπτώσεις.

Διάφορα δείγματα λινών υφασμάτων βρέθηκαν σε αρχαιολγηκές ανασκαφές, σε άριστη κατάσταση. Στην Αίγυπτο το 3400 π.Χ. κατασκεύαζαν υφάσματα και ρούχα από λινάρι. Στις πυραμίδες, βρέθηκαν μούμιες, ήταν τυλιγμένες με λεπτές λωρίδες από λινό ύφασμα. Από την Αίγυπτο, το λινάρι διαδόθηκε στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου και στη συνέχεια και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι μακριές ίνες του χρησιμοποιούνταν  επίησης για να παραχθεί το λινό, το παλαιότερο υφαντουργικό προϊόν από το οποίο φτιάχνονταν δίχτυα και σχοινιά. Το λινάρι αντικαταστάθηκε από το βαμβάκι στην υφαντουργία στις αρχές του του 19ου αιώνα.

Το φυτό αυτό έπαιξε σπουδαίο ρόλο, όχι μόνο στην κλωστοϋφαντουργία, αλλά και στην ιατρική. Καλλιεργόταν και ως φαρμακευτικό φυτό, αφού οι  θεραπευτικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές από την Αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης θεωρούσε το λινέλαιο ως κατάλληλο φάρμακο για τον στομαχόπανο και για το κρυολόγημα.

Ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο δεν μας είναι λοιπόν καθόλου άγνωστα, απλώς δεν  προβάλλονταν οι ιδιότητες τους επί χρόνια. Με την ανάγκη για επιστροφή στην φυσική διατροφή, αυτό το θαυμαστό φυτό παίρνει και πάλι την θέση που του αξίζει.

Οι σπόροι του φυτού, μαζί με το λινέλαιο έχουν ιδιαίτερα καθαρτικές ιδιότητες. Το λινέλαιο αποτελείται κατά 55% από α-λινολενικό οξύ, ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που ανήκει στην ομάδα των ω-3 λιπαρών οξέων.

Το λινέλαιο και ο λιναρόσπορος αποτελούν την πιο πλούσια φυσική πηγή των, δυσεύρετων στη φύση, ω-3 οξέων. Επίσης, οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι πλούσιες φυσικές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών. Ο λιναρόσπορος περιέχει ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, πρωτεΐνες, άπεπτες φυτικές ίνες, βιταμίνες Β1, Β2, Ε, καροτίνια και βιταμίνη C. Η ισορροπία των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας. Διάφορες έρευνες επιβεβαιώνουν σχεδόν καθημερινά τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν στην υγεία μας. Οι επιστήμονες  προσπαθούν να μας προτρέψουν όχι απλώς να εντάξουμε στην διατροφή μας  τους λιναρόσπορους, αλλά να τους θεωρήσουμε και απαραίτητο συστατικό της καθημερινής μας διατροφής.

Μπορείτε να τον βρείτε σε βιολογικά κατάστημα ολόκληρο και σπασμένο.

 

Τα οφέλη του:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό και τονώνει τον οργανισμό.

Είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικό εντερικό καθαρτικό και καταπολεμά την δυσκοιλιότητα.

Μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους της περιόδου.

Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Βοηθά σε διάφορες παθήσεις του στομάχου και ανακουφίζει το ευερέθιστο έντερο.

Λέγεται ότι ανακουφίζει από το άσθμα, τα βρογχικά και την πνευμονία.

Υπάρχουν θεωρίες ότι διευκολύνει την έξοδο των πετρών της χοληδόχου κύστης.

Πιστεύεται ότι δρα κατά της νευροπάθειας και ότι καταπολεμά την κατάθλιψη.

Το λινέλαιο πιστεύεται ακόμα ότι σκοτώνει τα σκουλήκια και τα παράσιτα του εντέρου.

Οι λιναρόσποροι αλλά και το λινέλαιο βοηθούν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα.

Αυξάνει  τον μεταβολισμό και βοηθά στην καύση των ανθυγιεινών λιπαρών στο σώμα.

Δρα κατά της υπέρτασης και βοηθά στην ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Βοηθά στην μείωση της χοληστερίνης.

Προστατεύει από διάφορες ασθένειες, όπως αρθρίτιδα και ψωρίαση.

Αν και υπάρχουν ισχυρισμοί ότι μία κουταλιά λινέλαιου στην εγκυμοσύνη ή στο θηλασμό δίνει τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού,  υπάρχουν διατροφολόγοι που επισημαίνουν ότι οι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να καταναλώνουν λιναρόσπορο. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται να ρωτήστε τον γιατρό σας.

 

Η δοσολογία που συνιστάται για έναν υγιή ενήλικα είναι 1 κουταλιά της σούπας/ την ημέρα, ενώ για τα παιδιά όχι περισσότερο από το ¼ κουταλάκι του γλυκού/την ημέρα.

 

 

Γνωστές παρενέργειες:

Ο σπόρος του λιναριού περιέχει, υψηλές συγκεντρώσεις του φυτικού ανάλογου των ανθρώπινων οιστρογόνων και για το λόγο αυτό ενδέχεται να έχει τοξική δράση, όταν καταναλώνεται σε υψηλά ποσά.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στον προστάτη αδένα και στις ωοθήκες.

Έχουν αναφερθεί και άλλες παρενέργειες όπως: εξάνθημα, αδυναμία, ασταθές βάδισμα, κνησμός, δακρύρροια, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα, παράλυση, επιληπτικές κρίσεις, βραχύπνοια, μειωμένη πίεση, ναυτία, εμετός, στομαχικός πόνος, παρατεταμένη διάρροια, μανία, αυξημένα επίπεδα σακχάρου, γαστρεντερική δυσφορία.

Προσοχή συνιστάται επίσης σε :

Άτομα με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, που θα πρέπει να τον αποφεύγουν (λόγω των καθαρτικών ιδιοτήτων του)

Έγκυες γυναίκες και μητέρες που θηλάζουν. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες με ινομυώματα, ενδομητρίωση και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν θα έπρεπε να καταναλώνουν λιναρόσπορο.

Οι άνδρες που έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη πρέπει να τον  αποφεύγουν (επειδή πρέπει να αποφεύγουν τις πηγές λινολενικού οξύ, ALA  )

 

Σε κάθε περίπτωση, εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε το λινάρι στη διατροφή σας.

 

 

 
   
Bookmark and Share
 
 
 
  Σχόλια   (0)  
 
  Αξιολόγηση  
0,2 (33)
 
  συνδεθείτε εδώ για να σχολιάσετε
 
 
Αρχείο
 
   
 
SOCIAL NETWORKING
 
   
 
 
 
Συνταγές Ομορφιά Οικιακά
 
     
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future   Προώθηση Ιστοσελίδων Seo Future