home αρχική blog επικοινωνία english
Blog συνταγών, ομορφιάς και οικιακών  
  Συνταγές   Ομορφιά   Οικιακά  
   
Μικρά μυστικά για πετυχημένη μαρέγκα
19 Φεβρουαρίου 2013  
0 σχόλια
 

                      

 

Οι μαρέγκες και η μπεζέδες είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων. Είναι ελαφριές δημιουργίες από ασπράδια και ζάχαρη χτυπημένες στο μίξερ. Χρωματιστές ή λευκές, φτιάχνονται σχετικά εύκολα, το μόνο που θέλουν είναι πολύ καλό χτύπημα στο μίξερ και υπομονή στο ψήσιμο.

Ανάλογα με την χρήση της μαρέγκας οι ποσότητες των υλικών διαφέρουν.

 

Υπάρχουν 3 είδη μαρέγκας : η κλασική, η Ιταλική και η Ελβετική.

 

Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μαρέγκα πρέπει να είναι καθαρά χωρίς ίχνος λιπαρότητας. Διαλέξτε κεραμικά, γυάλινα η ανοξείδωτα σκεύη για να χτυπήσετε την μαρέγκα σας.

 

Τα ασπράδια που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι φρέσκα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ασπράδια που έχετε φυλάξει στο ψυγείο, αλλά θα πρέπει οι μαρέγκες να καταναλωθούν άμεσα. Το καλύτερο θα ήταν να βγάλετε από το ψυγείο τα ασπράδια πριν τα χτυπήσετε, για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.

 

Η ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι καθαρή και χωρίς σβώλους . Για να διογκωθεί και να πετύχει η μαρέγκα, πρέπει να χωρίσετε πολύ καλά τα ασπράδια από τους κρόκους.

 

Για να γίνει πιο σφιχτή, εκτός από ζάχαρη, μπορείτε να ρίξετε κάποιο όξινο υλικό όπως λίγες σταγόνες λεμόνι ή ξύδι. Αυτό βοηθά στο να γίνει η μαρέγκα τραγανή από έξω και μαλακή από μέσα.

 

Για να έχουμε ένα ελαφρύ μίγμα, πρέπει κατά την διάρκεια του χτυπήματος να μπει όσο πιο πολύς αέρας γίνεται στα ασπράδια. Κατά την διάρκεια του ψησίματος αυτός ο αέρας εξατμίζεται και οι μαρέγκες φουσκώνουν.

 

Τις μαρέγκες τις ψήνουμε πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Εάν ψηθούν πάνω από τους 100 βαθμούς, η ζάχαρη που περιέχουν θα γίνει καραμέλα και θα κιτρινίσουν. Τις φιλάμε περίπου για 3 εβδομάδες σε στεγνό μέρος χωρίς υγρασία.

 

Στην ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε βίντεο για το πώς μπορείτε να φτιάξετε μια πετυχημένη μαρέγκα.

http://www.stopikaifi.gr/gr/Syntages/Tips-Mageirikis.asp

 

Η κλασική μαρέγκα:

 

Υλικά: 

8 ασπράδια

500gr ζάχαρη

 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα και την αυξάνουμε όταν αρχίζουν και αφρατεύουν. Μόλις σφίξουν πολύ καλά, ρίχνουμε σιγά σιγά την ζάχαρη, χτυπώντας συνεχώς. Πλάθουμε κατευθείαν τις μαρέγκες και τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τις ψήνουμε στους 90 βαθμούς για 2-3 ώρες.

 

Η Ελβετική μαρέγκα:

 

Υλικά:

5-8 ασπράδια

500gr ζάχαρη

 

Εκτέλεση:

Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό και το βράζουμε. Σε ένα πυρίμαχο ή ανοξείδωτο σκεύος, βάζουμε τα ασπράδια με την ζάχαρη και το τοποθετούμε πάνω στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει. Ανακατεύουμε τα ασπράδια μέχρι να φθάσουν στους 50 βαθμούς. Μπορούμε να δοκιμάσουμε με το δάκτυλο μας την μαρέγκα για να δούμε εάν είναι λίγο ζεστή, όχι όμως και καυτή. Μόλις το κάνουμε αυτό, ρίχνουμε το μίγμα στο μίξερ και το χτυπάμε μέχρι να σφίξει. Πλάθουμε τις μαρέγκες και τις ψήνουμε στους 100 βαθμούς για 2-3 ώρες.

 

Η Ιταλική μαρέγκα:

 

Υλικά:

8-10 ασπράδια

500gr ζάχαρη

200ml νερό

 

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη με το νερό και τα ανακατεύουμε λίγο. Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και την αφήνουμε να φτάσει στους 120 βαθμούς. Μπορούμε να μετρήσουμε την θερμοκρασία με ένα ειδικό θερμόμετρο. Παράλληλα χτυπάμε τα ασπράδια σε χαμηλή ταχύτητα. Μόλις η θερμοκρασία της ζάχαρης φτάσει στους 110 βαθμούς, δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ όπου χτυπάμε τα ασπράδια. Ρίχνουμε μέσα στα ασπράδια την ζάχαρη, χτυπώντας συνεχώς. Με αυτόν τον τρόπο αποστειρώνονται τα ασπράδια και η μαρέγκα μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να ψηθεί στον φούρνο.

 
   
Bookmark and Share
 
 
 
  Σχόλια   (0)  
 
  Αξιολόγηση  
0,0 (39)
 
  συνδεθείτε εδώ για να σχολιάσετε
 
 
Αρχείο
 
   
 
SOCIAL NETWORKING
 
   
 
 
 
Συνταγές Ομορφιά Οικιακά
 
     
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future   Προώθηση Ιστοσελίδων Seo Future