Ακολουθήστε τις συμβουλές μας για να φτιάξετε με επιτυχία τα δικά σας σπιτικά μπέργκερ.
Η πρώτη ύλη για να φτιάξετε ένα νόστιμο μπέργκερ, είναι ο κιμάς που θα πρέπει να είναι μοσχαρίσιος ή βοδινός και
περασμένος μόνο μια φορά από την μηχανή του κρεοπώλη.
Θα προτιμήσουμε ένα λιπαρό κομμάτι κρέας για να βοηθήσει το μπιφτέκι να κρατήσει την υγρασία του όσο ψήνεται. Τα ιδανικά μέρη του κρέατος για κιμά είναι η ελιά, η σπάλα, η λάπα και το μέρος της ράχης. Εάν θέλουμε να φτιάξουμε μπέργκερ από κιμά κοτόπουλο, ζητάμε κιμά από το μπούτι γιατί έχει περισσότερο λίπος από το στήθος και έτσι τα μπέργκερ μας θα γίνουν πιο ζουμερά.
Για να τα νοστιμέψουμε, προσθέτουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και φρέσκα ή ξερά μυρωδικά, όπως θυμάρι, ρίγανη, κόλιανδρο και μαντζουράνα.
Επίσης μπορείτε, για να ενισχύσετε την γεύση του, να προσθέσετε λίγο κέτσαπ (ή σόγια σος ή γούστερ σος ), αυγό, φρυγανιά (ή ψωμί) και ελαιόλαδο.
Εάν η συνταγή μας αποτελείτε από ένα με δύο υλικά, (όπως συνήθως φτιάχνoνται τα μπέργκερ) ζυμώνουμε τα μπέργκερ πολύ ελαφρά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Εάν θέλουμε να κάνουμε πιο αφράτα μπέργκερ, μπορούμε να προσθέσουμε κατά την διάρκεια του ζυμώματος 1 φλιτζάνι τριμμένο πάγο (σε 1 κιλό κιμά ).
Τα μπιφτέκια Ελληνικού τύπου χρειάζονται καλό ζύμωμα, το οποίο γίνεται καλύτερα με βρεγμένα χέρια και να έχουμε βάλει πριν το μίγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Τα πλάθουμε στρογγυλά και όλα στο ίδιο μέγεθος, περίπου 1,2-2 εκ. Δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτά γιατί θα μας στεγνώσουν στο ψήσιμο, αλλά ούτε και πολύ χονδρά γιατί θα μας καούν εξωτερικά και από μέσα θα παραμείνουν άψητα.
Για να τα κάνουμε πιο ζουμερά, τα αλατίζουμε μόνο λίγα λεπτά πριν τα ψήσουμε, χωρίς να έχουμε προσθέσει αλάτι νωρίτερα.
Η επιφάνεια που θα τα ψήσουμε θα πρέπει να είναι πολύ καυτή. Τα γυρίζουμε μόνο εφόσον έχει περάσει περισσότερος από τον μισό χρόνο συνολικού ψησίματος και μόνο εάν ξεκολλάνε από το σκεύος ψησίματος.
Δεν πιέζουμε τα μπέργκερ αλλά ούτε και τα μπιφτέκια με σπάτουλα πάνω στην εστία γιατί θα χάσουν τα υγρά τους και θα στεγνώσουν.
Τα αφήνουμε για 5 λεπτά να σταθούν, αφού τα βγάλουμε από την εστία πριν τα σερβίρουμε.
Χρησιμοποιούμε φουσκωτά, αφράτα ψωμάκια αλλά και μικρά, ατομικά μπριος.
|