Το προζύμι είναι δύσκολο; Και πώς το φτιάχνουμε;
Όλα είναι μια ιδέα. Ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες και θα αποζημιωθείτε από το αποτέλεσμα.
Σε ένα μπολ βάζουμε 150gr αλεύρι και προσθέτουμε 100gr ζεστό νερό. Σιγά σιγά ανακατεύουμε το μίγμα με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ένα απαλό ζυμάρι το οποίο δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Το πλάθουμε σε μία μπάλα και το αφήνουμε στο μπολ σκεπασμένο με μια πετσέτα σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού μας. Την άλλη ημέρα προσθέτουμε στο ζυμάρι μια χούφτα αλεύρι, ένα σφηνάκι ζεστό νερό και το ζυμώνουμε πάλι ελαφρώς μέσα στο μπολ. Το λαδώνουμε από πάνω, το σκεπάζουμε πάλι με μια πετσέτα και το αφήνουμε για άλλη μια μέρα σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού μας. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και την τρίτη μέρα. Την τέταρτη μέρα όταν το ξεσκεπάσουμε θα δούμε ότι είναι φουσκωμένο. Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Κάθε φορά που θα φτιάχνουμε ψωμί με προζύμι, κρατάμε λίγο από το ζυμάρι σε ένα μπολ με καπάκι και το χρησιμοποιούμε ως προζύμι την επόμενη φορά. Διατηρείται εντός ψυγείου για 10-15 μέρες.
|