home αρχική blog επικοινωνία english
Blog συνταγών, ομορφιάς και οικιακών  
  Συνταγές   Ομορφιά   Οικιακά  
   
Το Ρύζι
28 Μαρτίου 2013  
0 σχόλια
 

                                          

 

Ένα διαδεδομένο δημητριακό που είναι ένα από τα πιο βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας.

Οι πρώτες καλλιέργειες του ρυζιού έγιναν χιλιετίες προ Χριστού στην Ασία.

Ήδη στην Κίνα η καλλιέργεια του ρυζιού ήταν γνωστή πριν από 4000 χρόνια και στην Ινδία βρέθηκαν σε ανασκαφές απανθρακωμένοι σπόροι ρυζιού, οι οποίοι αντιστοιχούσαν σε έναν πολιτισμό του οποίου η ακμή τοποθετείται στη χρονική περίοδο μεταξύ 1000 και 750 π.Χ.

Περίπου το 100π.Χ. οι σπόροι του ρυζιού έφτασαν και στην Ιαπωνία, έπειτα  στην Ινδία και αργότερα δυτικά προς το Ιράν, Ιράκ, Τουμπεκιστάν και την Αίγυπτο.

Σε πιο πρόσφατες εποχές, το ρύζι έφτασε και στην Ευρώπη, όπου έγινε αποδεκτό από όλους τους λαούς του βορρά και του νότου. Οι ποικιλίες του ρυζιού που καλλιεργούνται και καταναλώνονται στην Ευρώπη ανήκουν στο Ιαπωνικό υποείδος και είναι οι πιο κατάλληλες για τις Μεσογειακές συνταγές. 
Για πολλούς πολιτισμούς το ρύζι αποτελεί μέρος της κουλτούρας και της παράδοσης τους. Διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν διαφορετικές προτιμήσεις όσον αφορά τη γεύση, το χρώμα και την ποικιλία του ρυζιού που καταναλώνουν. Πολλές χώρες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους χαρακτηριστικές συνταγές με ρύζι, όπως το τηγανητό ρύζι, το ριζότο, η παέλια και το σούσι. Επίσης υπάρχουν πολλά γλυκά και ζαχαρωτά που γίνονται με ρύζι.

Τα είδη ρυζιού διαφοροποιούνται μεταξύ τους σε σχέση με το πλάτος ή το μήκος του σπόρου (λεπτόσπορο, μακρόσπορο). Το άμυλο του ρυζιού και η πρωτεΐνη είναι τα κύρια θρεπτικά συστατικά τόσο του λευκού κόκκου όσο και του απλώς αποφλοιωμένου (καφέ ρύζι, ή ρύζι ολικής άλεσης). Το ρύζι ολικής άλεσης περιέχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία από το λευκό επειδή περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό σε βιταμίνες, λιπαρές ουσίες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία. Το ρύζι περιέχει πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη του ρυζιού δεν περιέχει όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Το αμινοξύ το οποίο λείπει από το ρύζι βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα όσπρια, για αυτό λοιπόν αν συνδυάσουμε το ρύζι με τα όσπρια, όπως το ρεβιθόρυζο ή το φακόρυζο, τότε συμπληρώνεται το προφίλ των αμινοξέων και αυξάνεται η βιολογική αξία της πρωτεΐνης. Επίσης το ρύζι μπορεί να συνδυαστεί με το κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια.

Στην καλλιέργεια του ρυζιού ξεχωρίζονται 4 φάσεις, όπως η προετοιμασία του έδαφους, η κατάκλιση, η σπορά, η αφαίρεση των βλαβερών φυτών και η συγκομιδή. Εντυπωσιακό είναι το πλημμύρισμα του εδάφους, που γίνεται την άνοιξη.

Μετά την συγκομιδή, το ρύζι μεταφέρεται στις εταιρείες παραγωγής και έχει βαθμό υγρασίας 20-30%. Το ακατέργαστο ρύζι είναι αυτό που δεν έχει ακόμα αποφλοιωθεί, εισάγεται στις συσκευασίες αποξήρανσης, που μειώνουν το βαθμό υγρασίας στο 15%, αποφεύγοντας πιθανές διαδικασίες αλλοίωσης. Έπειτα ακολουθούν διάφορα στάδια επεξεργασίας που το κάνουν λευκό και γυαλιστερό. Στην συνέχεια οι σπόροι τρίβονται αλαφρά με βρώσιμα έλαια ή βαζελίνη για να αποφευχθεί το άλεσμα και τους επεξεργάζονται με ένα ελαφρό στρώμα ταλκ και γλυκόζης που τους χαρίζει μεγαλύτερη στιλπνότητα. 

Το ρύζι ως προϊόν κυκλοφορεί σε πολλές μορφές, ανάλογα με τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του. Διάφορα είδη ρυζιού που τα βρίσκουμε στην Ελληνική αγορά είναι:

Το ρύζι Καρολίνα, το οποίο έχει λευκό χρώμα και χρησιμοποιείται περισσότερο για φαγητά στον φούρνο.

Το ρύζι Γλασσέ, όπου έχει λευκό χρώμα, είναι από τα παλαιότερα είδη ρυζιού και χρησιμοποιείται για σούπες και γλυκά.

Το ρύζι Νυχάκι έχει λευκό χρώμα και χρησιμοποιείτε κυρίως για πιλάφι.

Το ρύζι Μπαζμάτι έχει λευκό χρώμα, είναι αρωματικό, καλλιεργείται στις περιοχές των ποταμών που πηγάζουν από τα Ιμαλάια και είναι ένα ρύζι με μια ιδιαίτερη γεύση και είναι κατάλληλο για κάθε χρήση.

Το Άγριο ρύζι είναι το Ιndian Rice που καλλιεργείται στην Βόρεια Αμερική. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Το Καστανό Ρύζι είναι αναποφλοίωτο, πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι ιδανικό για μια υγιεινή διατροφή και συνιστάται σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Το Ρύζι Jasmine έχει λευκό χρώμα και είναι ένα αρωματικό ρύζι κατάλληλο για κάθε χρήση και έχει ιδιαίτερη γεύση.

 

 
   
Bookmark and Share
 
 
 
  Σχόλια   (0)  
 
  Αξιολόγηση  
0,0 (21)
 
  συνδεθείτε εδώ για να σχολιάσετε
 
 
Αρχείο
 
   
 
SOCIAL NETWORKING
 
   
 
 
 
Συνταγές Ομορφιά Οικιακά
 
     
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future   Προώθηση Ιστοσελίδων Seo Future