home αρχική blog επικοινωνία english
Blog συνταγών, ομορφιάς και οικιακών  
  Συνταγές   Ομορφιά   Οικιακά  
   
Το καρπούζι
28 Αυγούστου 2013  
0 σχόλια
 

                                    

 

To καρπούζι είναι με την γλυκιά και δροσερή του γεύση, το κατεξοχήν φρούτο του καλοκαιριού. Λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε νερό (92%) είναι ένας ιδανικός  τρόπος ενυδάτωσης.  Μπορούμε να το καταναλώσουμε ανάμεσα από τα γεύματα, αλλά και ως ελαφρύτερο βραδυνό γεύμα. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την κολοκύθα και το αγγούρι, ενώ σημαντικές ιστορικές αναφορές τοποθετούν την πρώτη του καλλιέργεια γύρω στο 5.000 π.Χ. στην Αφρική. Στην σημερινή εποχή, το καρπούζι καλλιεργείται και στην χώρα μας σε μεγάλη κλίμακα και καταναλώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή και κυρίως σε ένα καροτενοειδές που ονομάζεται λυκοπένιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο, έχει προστατευτική δράση από τον καρκίνο του προστάτη αλλά και της στοματικής κοιλότητας. Πολλοί που προσπαθούν να χάσουν βάρος αποφεύγουν το καρπούζι εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα. Η κατανάλωση του καρπουζιού τις ζεστές μέρες  του καλοκαιριού όχι μόνο μας δροσίζει αλλά μας παρέχει και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να παχαίνει. Το δροσερό καρπούζι δεν παύει να μας εντυπωσιάζει δεδομένου ότι νέες ανακαλύψεις δείχνουν ότι έχει περισσότερα ωφέλιμα θρεπτικά στοιχεία να μας προσφέρει από όσα ήδη γνωρίζουμε. Το καρπούζι περιέχει βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά είναι πλούσιο και σε β-καροτίνη και λυκοπένιο.  Αυτές οι δύο ουσίες, είναι γνωστές για την έντονη αντιοξειδωτική τους δράση και προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου. Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, έναν πολύ σημαντικό ηλεκτρολύτη ο οποίος συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης. Περιέχει φυτικές ίνες, των οποίων η δράση είναι ευεργετική για την ομαλή λειτουργία του εντέρου, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο χυμός του καρπουζιού προκαλεί έντονη διούρηση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες και τα νεφρά από τα άλατα. Το καρπούζι  έχει χαμηλή θερμιδική αξία, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπος. Επειδή είναι πλούσιο σε νερό και φυτικές ίνες, αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού. Επομένως, το καρπούζι όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά βελτιώνει την υγεία μας και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μας προστατεύει και από την αφυδάτωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός του καρπουζιού διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και την ικανότητα να αυξάνει τις μυϊκές πρωτεΐνες και να βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις μας. Επίσης  μπορεί να καταπραϋνει τον πόνο μετά την γυμναστική και είναι πολύ δημοφιλής σε αυτούς που ασκούνται.

Εάν θέλετε λοιπόν να δροσιστείτε, να καταναλώσετε κάποιο φρούτο ή φυσικό χυμό, το καρπούζι είναι μια άριστη επιλογή.

 

 

Διατροφική αξία:

 

* Νερό: 92%

* Θερμίδες: 31 Kcal

* Φυτικές ίνες: 0,3g

* Κάλιο: 100 mg

* Σάκχαρα ολικά (δηλ. φρουκτόζη): 5%

* Καροτίνη (πρόδρομος ουσία της Bιτ. Α): 230 μg

* Μαγνήσιο: 8 mg

* Βιταμίνη C: 8mg

* Βιταμίνη Β6: 0.14mg

 

 
   
Bookmark and Share
 
 
 
  Σχόλια   (0)  
 
  Αξιολόγηση  
0,0 (12)
 
  συνδεθείτε εδώ για να σχολιάσετε
 
 
Αρχείο
 
   
 
SOCIAL NETWORKING
 
   
 
 
 
Συνταγές Ομορφιά Οικιακά
 
     
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future   Προώθηση Ιστοσελίδων Seo Future