Το βασικό συστατικό της σοκολάτας είναι το φυσικό λίπος του κακάου, είναι αυτό που κάνει την σοκολάτα να λιώνει στο στόμα μας. Χρησιμοποιείται πολύ και στις βιομηχανίες καλλυντικών επειδή έχει ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες. Έχει χρώμα κιτρινόλευκο, άρωμα σοκολάτας και η γεύση του είναι λιπαρή. Για να παρασκευαστούν πρέπει πρώτα να μαζευτούν η καρποί από τα κακαόδεντρα να ανοιχτούν στην μέση για να αποκαλυφθούν οι φρέσκοι κόκκοι του κακάου. Αφήνουν τους κόκκους να ζυμωθούν σε καλάθια στην συνέχεια ξεραίνονται, αποφλοιώνονται, διαχωρίζονται, μπαίνουν σε σακιά και ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα διάφορα εργοστάσια γίνεται η άλεση τους και έτσι προκύπτει ένας πολτός, η κακάομαζα, από την οποία διαχωρίζετε το βούτυρο κακάο κάτω από υψηλή πίεση. Το άρωμα η υφή και το χρώμα του κακάου μπορεί ίσως κάποιες φόρες να είναι πιο σκληρό ή μαλακό, αυτό εξαρτάται από την ποικιλία και την χώρα προέλευσης του κακάου.
Δυστυχώς είναι εξαιρετικά δυσεύρετο και αρκετά ακριβό. Το βρίσκουμε μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα που πουλάνε πρώτες ύλες σε ζαχαροπλαστεία για επαγγελματίες.
|