home αρχική blog επικοινωνία english
Blog συνταγών, ομορφιάς και οικιακών  
  Συνταγές   Ομορφιά   Οικιακά  
   
Ζυμαρικά από σπίτι
15 Φεβρουαρίου 2013  
0 σχόλια
 

                          

 

Περάστε μερικές δημιουργικές ώρες στην κουζίνα σας φτιάχνοντας τα δικά σας φρέσκα ζυμαρικά.

Τα ζυμαρικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες : τα φρέσκα και τα αποξηραμένα. Υπάρχουν ζυμαρικά τα οποία περιέχουν αυγό και αυτά που δεν έχουν, τα οποία έχουν ως βασικό τους συστατικό μόνο το αλεύρι. Για τα μακαρόνια χωρίς αυγό που αγοράζουμε, είναι πολύ σημαντικό το βασικό τους συστατικό να είναι το σκληρό σιμιγδάλι. Αυτή η λεπτομέρεια καθορίζει την γεύση και την εμφάνιση του πιάτου. Όλα τα ζυμαρικά έχουν λίγο πολύ παρόμοια γεύση, το σχήμα τους όμως παίζει μεγάλο ρόλο όταν προσθέτουμε την σάλτσα.                    Χρησιμοποιούμε πάντα μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα για να τα βράσουμε. Έτσι μπορούν να κινούνται ελεύθερα όση ώρα βράζουν. Ξεκινάμε πάντα βάζοντας κρύο νερό στην κατσαρόλα και όταν αυτό κοχλάσει για  1-2 λεπτά, τότε ρίχνουμε τα ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα. Εάν τα ρίξουμε από την αρχή, τα ζυμαρικά θα κολλήσουν μεταξύ τους. Ανακατεύουμε πάντα με μια κουτάλα, μέχρι να βυθιστούν όλα καλά και προσθέτουμε αρκετό αλάτι. Υπολογίζουμε τον χρόνο βρασίματος ξανά από την προσθήκη των ζυμαρικών στην κατσαρόλα. Συνήθως τα βράζουμε για 10-12 λεπτά. Στην συνέχεια τα σουρώνουμε και αν δεν θέλουμε, δεν τα βρέχουμε με κρύο νερό. Αν θέλουμε μπορούμε να κρατήσουμε λίγο από το νερό του βρασμού και να το προσθέσουμε έπειτα στην σάλτσα. Δε προσθέτουμε ποτέ μέσα στο νερό όπου βράζουμε τα μακαρόνια ,ελαιόλαδο. Εάν το κάνουμε αυτό, το ελαιόλαδο θα κολλήσει επάνω στα μακαρόνια από την αρχή και η σάλτσα δεν θα μπορέσει να δέσει με τα μακαρόνια. Δε πρέπει να υπερφορτώνουμε τα μακαρόνια με σάλτσα και συνήθως τα αναμειγνύουμε λίγο πριν τα σερβίρουμε.


Πώς να φτιάξετε σπιτικά ζυμαρικά:

Υλικά για 1 κιλό ζυμαρικά:   

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις  

4-5 αυγά

 

Εκτέλεση:                                                                                                                                                                                   Σε ένα μπολ ή στο μίξερ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε έναν αλευρωμένο πάγκο με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει αρκετά ελαστική η ζύμη. Έπειτα την τυλίγουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά έως και 2 ώρες. Απλώνουμε το ζυμάρι ξανά επάνω σε αλευρωμένο πάγκο και το χωρίζουμε σε 8 μπαλάκια. Εάν έχουμε μηχανή ζυμαρικών περνάμε την ζύμη από μέσα μέχρι της δώσουμε το πάχος που θέλουμε. Σε μια παραδοσιακή μηχανή περνάμε το κάθε μπαλάκι αρκετές φορές από μέσα μέχρι το κάθε φύλλο ζυμαριού αποκτήσει μήκος 50-60 εκατοστών. Δεν ξεχνάμε να αλευρώνουμε συνέχεια. Αν δεν έχουμε μηχανή, κάνουμε όλη την διαδικασία με πλάστη, όπως όταν ανοίγουμε φύλλο για πίτα.


Μπορείτε να βρείτε διάφορες συνταγές με πίτες και πώς ανοίγουμε φύλλο στην ιστοσελίδα μας. http://www.stopikaifi.gr/gr/Syntages/Syntages-Fagito.asp


Πριν κόψουμε το φύλλο της ζύμης, το αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά ξεσκέπαστο στον αέρα, να ξεραθεί ελαφρώς. Έπειτα τα κόβουμε με το μαχαίρι στο μέγεθος που θέλουμε, τα βάζουμε σε μια πετσέτα και τα ανακατεύουμε καλά με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Με το ίδιο τρόπο βράζουμε και τα φρέσκα ζυμαρικά.


Στη ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε και το αντίστοιχο βίντεο για το πώς να βράσετε τα μακαρόνια σας. http://www.stopikaifi.gr/gr/Syntages/Syntages-Fagito/Makaronia.asp 

 
   
Bookmark and Share
 
 
 
  Σχόλια   (0)  
 
  Αξιολόγηση  
0,0 (32)
 
  συνδεθείτε εδώ για να σχολιάσετε
 
 
Αρχείο
 
   
 
SOCIAL NETWORKING
 
   
 
 
 
Συνταγές Ομορφιά Οικιακά
 
     
Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future   Προώθηση Ιστοσελίδων Seo Future